Montaža klima

montaza klima

Montaža klima uređaja može da bude veoma stresan posao za sve ljude, pogotovo ukoliko za to angažuju nestručno lice. Ovo je i jedan od vodećih problema kada je u pitanju sama ugradnja klime, jer se nestručnom montažom uglavnom gubi garancija, a najveći je broj kvarova upravo nastao na osnovu loše ugradnje.

Montaža klime isključivo uz prethodno znanje

Iako ćete na internetu pronaći video snimke i uputstva kako da sami namontirate klimu, to se ni u kom slučaju ne preporučuje. Dakle nestručnim licima ni u kom slučaju nije preporučljivo da po koracima koji se mogu naći u svakoj kutiji montiraju sam uređaj.

Ipak je za dobru montažu potrebna stručnost, određeni alat kao i uređaji koji su specijalni i koje ne mogu da zamene klasični kućni.

Jako je bitno da na početku kada dobijete klima uređaj zapakovan proverite na samom početku da li su svi delovi tu a koji su nabrojani u specifikaciji. Ukoliko pogledate uslove garancije svakako ćete videti da garanciju na uređaj gubite u slučaju da je nestručno namontirate. Bitna je i stavka da na samom početku proverite stanje vaših električnih instalacija kako ne bi bilo dodatnih problema.

Frigi In vam nudi profesionalnu montažu klime

Naša kompanija na osnovu dugogodišnjeg iskustva i brojnih zadovoljnih korisnika može i vama da ponudi profesionalnu montažu klima uređaja. Nebitno je koji je proizvođač u pitanju, znanje i iskustvo naših majstora vam garantuju sigurnu i bezbednu uslugu.

Na koji način vršimo montažu klime

Na samom početku naše stručno lice će proveriti da li su isporučeni svi neophodni delovi koji se nalaze u kutiji, a propisani su u samoj specifikaciji. Nakon toga sledi provera električnih instalacija odnosno da li je u stanu neophodno pomeranje električnog priključka. Takođe, proverićemo i snagu električnih instalacija i da li ima uzemljenje koje je jednostavno neophodno za ispravan rad klime.

Sledeći korak jeste podešavanje visine unutrašnje jedinice ukoliko je plafon preko 2,5 metra postavlja se na 2,2 metra kako bi učinak bio što bolji. Takođe, potrebno je i voditi računa o maksimalnoj udaljenosti spoljne i unutrašnje jedinice koja može biti od 5 do 15 metara. Upravo od toga zavisi da li se cevi savijaju, kolika je količina freona i da li ga je potrebno dopuniti da bi mogla klima da radi.

Ugradnja nosača se uglavnom postavlja na 4 do 6 šrafova, a obavezno je da se koristi vaservaga kako bi bio vodoravan položaj. Bušenje je nešto što nas naredno očekuje u svakom domu, a to je zbog povezivanja spoljne i unutrašnje jedinice, pa nas nakon toga očekuje povezivanje instalacije na unutrašnju jedinicu.

Kompletan proces je poprilično kompleksan zato se ne preporučuje da sami vršite montažu klime.

Iako vam opisani proces ne deluje nešto komplikovano, ukoliko ga gledate po fazama to je jedan kompleksan posao. Ni u kom slučaju se ne preporučuje “uradi sam” varijanta jer na taj način možete da izgubite garanciju na sam uređaj. Naša kompanija Frigo In ima iskusne majstore koji godinama unazad montiraju klime raznih proizvođača, a ovaj tip posla se radi svakodnevno.

S obzirom na to da su prilikom montaže greške ogromne i mnogobrojne, potrebni su ovlašćeni profesionalni montažeri koje naša kompanija ima.

Ukoliko je dobro postavljena instalacija, sam proces hlađenja i klimatizacija će biti sa punim učinkom, a kvarovi mogu da nastanu tek ukoliko samim uređajima rukuju nestručna lica. Upravo nestručna montaža klima uređaja ili montaža od neovlašćenih osoba donose probleme oko eventualnih dodatnih popravki klima uređaja, ali i gubitka garancije koju on poseduje.

Šta je bitno za montažu klime?

Postoji dosta korisnih saveta koje možete čuti, ali ono što je obavezno jeste da spoljna jedinica klima uređaja u svakom trenutku uvek mora biti van samog objekta. Dakle, ne u potkrovlju, tavanu nekom podrumu ili drugoj prostoriji – isključivo napolju. Sama udaljenost između spoljne i unutrašnje jedinice mora biti što manja zbog eliminacije gubitka energije i to za uređaje sa inverterom do desetak metara. Naime, pri samom radu klima uređaja stvara se kondenzacija vodene pare koju treba odvesti odvodom koji ne bi trebalo da ide ravno na komšijinu terasu, raširen veš ili zajednički ulaz zgrade.

Takođe, bitno je i da se vodi računa o tome kako spoljna jedinica klime ne naruši izgled zgrade. Potrebno je svakako proveriti sa komunalnom inspekcijom da li možete uopšte i gde postaviti spoljni deo klima uređaja.

Za spoljnu jedinicu smo vam dali dosta saveta, a jako je bitno da i unutrašnju jedinicu postavite tako da “ne bije u glavu” vaše ukućane i goste. Dakle majstori će vam predložiti da klimu postavite što više prema samom plafonu vaše prostorije. Nije poželjno da ona direktno deluje u onaj deo prostorije u kojem se ljudi najviše zadržavaju. Na primer ukoliko je to trosed u dnevnom boravku ili radni sto i sl… Klima se takođe ne postavlja ni u uskom hodniku niti na bilo koji način na koji bi bilo onemogućeno izduvavanje.