Servis klima

Ne samo u poslednje vreme, generalno uvek nam je bitan kvalitet vazduha kada boravimo u nekoj zatvorenoj prostoriji. Upravo na sam kvalitet u velikoj meri utiče kvalitet i čistoća filtera u unutrašnjosti jedinice klima uređaja koji imate u svom doma. Na osnovu samih filtera, namene prostorije u kojoj se klima koristi kao i broja pušača pojedine filtere je potrebno čistiti nedeljno, mesečno ili godišnje ukoliko se radi redovni servis klima uređaja.

Sami proizvođači takođe su svesni činjenice koliko je bitan servis pa i preporučuju kupcima da zarad važenja garancije obavezno rade godišnji servis pa im se tako i ona produžava. Kako bi bio nesmetan protok vazduha i rad klima uređaja potreban je redovni servis.

Kakav servis klime vam mi pružamo?

Uglavnom postoji dosta nedoumica šta sve obuhvata servis klime. Ono što vam mi pružamo to je čišćenje celokupne unutrašnje kao i spoljne jedinice vašeg klima uređaja, rasklapanje unutrašnje jedinice kao i čišćenje i pranje isparivača unutrašnje jedinice posebnim hemijskim sredstvom. Takođe, servis klime obuhvata i čišćenje i pranje filtera kao i eventualna zamena dotrajalih.

Sam servis obuhvata i čišćenje turbine, kadice za odvod kondenzata kao i celokupne maske unutrašnje jedinice. Vršimo takođe i dezinfekciju i stavljanje osveživača u unutrašnju jedinicu, ali i podmazivanje ležajeva turbine, provera elektronike, spojeva, samih nosača i sl.

Kako bi klima bila spremna za sezonu neophodan je godišnji servis

Takozvani mali servis klima uređaja radi se bar jednom godišnje, u pojedinim slučajevima i dva puta u zavisnosti od toga koliko se koristi i kakva je mikro klima na određenoj lokaciji. Uglavnom su to manji poslovni prostori, a sam servis se radi u proleće ili jesen i proces traje od pola sata do 45 minuta. Naši serviseri će u tom trenutku proveriti pritisak i temperaturu u sistemu u ciklusu hlađenja i u ciklusu grejanja što je izuzetno bitno jer tek onda se može pristupiti samom čišćenju klima uređaja.

Uglavnom veliki broj majstora jednostavno ne uradi ovaj test na adekvatan način, pa kasnije nastanu veći kvarovi. Ukoliko uređaj nakon ovog testa normalno radi onda može da se pristupi čišćenju klima uređaja, i to redosledom koji je unapred definisan. Najpre se skine sam poklopac maske, pa i vade filteri kao i maska odnosno panel. Sve to potrebno je da se opere i dezinfikuje, a sva masnoća se nakon toga čisti četkom mehaničkim putem jer se upravo prljavština skuplja na površini saća. Dezinfekcija je takođe još jedan bitan element ovakvih čišćenja.

Kada se radi servis klime?

Sigurni smo da ste svesni kako je održavanje i servisiranje klima uređaja jako bitno ne samo iz zdravstvenih već i iz tehničkih razloga kako vam bezbednost ne bi bila ugrožena. Ni pod kojim okolnostima ne dozvolite sebi da dočekate letnje vrućine ili zimske mrazeve sa klimom koja nije ispravna ili bezbedna za korišćenje.

Preporuka je da se servis klima uređaja radi u predsezoni hlađenja odnosno mart, april ili maj odnosno predsezonu grejanja – septembar, oktobar, novembar. Na ovaj način možete biti mirni tokom letnjih odnosno zimskih dana, a sam servis se radi jednom godišnje minimum. S druge strane ukoliko je ulica prometna ili je reč o prodavnici, poslovnom objektu ili nekom drugom prometnom objektu potrebno je raditi servis klime dva puta godišnje.

Zbog čega je bitan servis klime?

Postoje brojni razlozi ali pokušaćemo da nabrojimo one koji su najbitniji. Na primer produžetak garancije klima uređaja može biti uslovljen redovnim servisiranjem – na šta insistiraju mnogi proizvođači.

Takođe, svaka klima zbog svoje vlažne sredine i prljavštine koju navlači na sebe pogodna je za razvoj mnogih mikroorganizama pa i buđi. Zbog bezbednosti vas, vaših ukućana i ljubimaca potrebno je klimu rasklopiti i detaljno očistiti specijalnim sredstvima za klima uređaje.

Ukoliko klima nije očišćena ili nema freon onda se ona više greje, troši više struje – a sve na kraju donosi manji efekat hlađenja te dolazimo do situacije da je popravka dosta skupa pa i na granici isplativosti.

Servis klime ni u kom slučaju ne treba preskakati već raditi redovno naročito ukoliko u samom objektu imate osobe sklone alergiji ili malu decu.

Voditi računa i sa ovlašćenim servisom koje je optimalno vreme za sam servis jer ukoliko se nalazite u frekventnijim ulicama ili poslovnom objektu koji to zahteva – potrebno je raditi servis na 6 meseci.

Ne morate da brinete za cenu, čak vam i predlažemo da ukoliko želite sigurnu grejnu ili letnju sezonu vi svoje servisiranje klima uređaja uradite u predsezoni. Na taj način ćete dobiti bržu uslugu – jer majstori nisu toliko zauzeti kao u sezoni, a i sigurni smo da su cene povoljnije.